In maart 2018 vond in de gemeentes Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo het project ‘Metzingconcerten Het Jaor Deur’ plaats. Het project is een samenwerking van het ICO Centrum voor kunst en cultuur, Huus van de Taol, zangeres Martijje en muziekdocent Marinus Scholten. Op alle deelnemende basisscholen gaven Marinus Scholten en Martijje twee lessen in alle groepen 3 en 4 en leerden de kinderen liedjes aan uit liedjespakket ‘Het Jaor Deur’ (Met Drentse Kinderliedties). Ook leerkrachten kregen vooraf al een introductiebijeenkomst aangeboden om ook zelf met de Drentse kinderliedjes aan de slag te kunnen gaan. In de aanloop naar het project werd bij elk liedje een online les gemaakt in Prowise waarmee stap voor stap het liedje kon worden aangeleerd in de klas. Eind maart resulteerde het in de zogenaamde ‘metzingconcerten’. Martijje gaf verschillende concerten met haar band in Assen, Gieten en Gasselte. Alle kinderen kwamen naar één van deze 6 concerten toe en konden uit volle borst in het Drents ‘metzingen’. 

In schooljaar 2018-2019 zal dit project worden herhaald en op andere scholen in Assen en Tynaarlo worden aangeboden.  

Vanuit het project wordt er in het najaar van 2018 geprobeerd om ook scholen in andere gemeentes te enthousiasmeren om dit project op te nemen in de jaarplanning.