Drents en Duits in het Basisonderwijs

meertaligheid in het basisonderwijs

Digi+

Wat is Digi+?

Digi+ is een digitale tweetalige leermethode Nederlands-Duits die aan beide kanten van de grens kan worden gebruikt. Met als huidige thema’s ‘Graan’ en ‘Voeding’, laat dit lesboekvervangende platform de leerlingen kennismaken met de Duitse taal en cultuur, terwijl ze inhoudelijke kennis over graan en voeding opdoen. De methode wordt ondersteund door de identificatiefiguurtjes Lieke & Max, die met anekdotes over taal- en cultuurverschillen de leerlingen door het materiaal begeleiden.

Hoe werkt het?

De leeromgeving is per thema in zes inhoudelijke modules onderverdeeld en maakt gebruik van de didactische methode CLIL (Content and Language Integrated Learning). Dit houdt in dat het leren van een taal en het opdoen van inhoudelijke kennis over een vak tegelijk plaatsvinden. Het luisteren en lezen van het Duits (receptieve vaardigheden) staan centraal, waarbij alle opdrachten zijn voorzien van geschreven en gesproken instructie. De vele interactieve werkvormen zoals woordzoekers, experimenten en klassikale opdrachten (zowel on- als offline), zorgen ervoor dat de leerlingen o.a. door middel van onderzoekend leren op een effectieve manier kennis opdoen van de Duitse taal, cultuur en identiteit. Daarnaast geeft de leeromgeving leerlingen directe feedback op de ingeleverde opdrachten. Bovendien is er actieve interactie met Duitse leerlingen mogelijk via een deelbaar portfolio.

Wat zijn de basisvoorwaarden?

Voor deze gratis lesmethode zijn computers en/of tablets nodig, omdat de leeromgeving zich op het internet bevindt. Voldoende computers en een internetverbinding zijn daarom vereist. Daarnaast is het gebruik van oordopjes/koptelefoons gewenst. Er wordt geen uitgebreide kennis van de Duitse taal van de leerkracht verwacht.
Gegevens van leerlingen worden in lijn met de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) behandeld.

Hoeveel tijd kost het?

In totaal duurt de bewerking per thema ongeveer 20 tot 30 lesuren (á 45 min), afhankelijk van het tempo van leerlingen en het mogelijke overslaan van opdrachten (naar inzicht leerkracht).

Wilt u zich aanmelden of heeft u meer informatie nodig?

Wilt u zich graag aanmelden? Gebruik dan graag meteen het contactformulier: https://t1p.de/contactformulier-digiplus

Wilt u eerst meer informatie? Mail dan naar Digi+ medewerkers Jordi Jager (NL – jordi.jager@nhlstenden.com) of Lukas Urbanek (DE – lukas.urbanek@uni-muenster.de).